
Vad jag kan erbjuda
Psykiatriska konsultationer
Den initiala bedömningsfasen brukar vara 1-3 sessioner. Tillsammans formulerar vi därefter en behandlingsplan.
Jag kan även göra en 2nd opinion ifall du fått en diagnos som du inte längre tycker stämmer.
Nedtrappning av psykofarmaka
Jag har lång erfarenhet av hur man på bästa sätt trappar ned psykofarmaka. Den gängse bilden har under många år varit att det går att trappa ut psykofarmaka på samma sätt som när man sätter in dem, det vill säga på några få veckor. Detta har på senare tid visat sig inte stämma och många psykofarmaka kräver en långsam utsättning enligt den så kallade hyperbola metoden, där man trappar ned i mindre och mindre doser.
Samtalsterapi
Jag använder mig av psykodynamiska principer med inslag av kognitions- och beteendeterapi.
Utbildning
Jag håller regelbundet föreläsningar för både blivande läkare, sjuksköterskor, psykologer och socialarbetare i psykiatrisk diagnostik och psykofarmakologi. Innehållet skräddarsyr jag efter dina önskemål.
Min inställning
Min uppfattning är att psykiatrin i allt högre grad kommit att handla om mediciner och snabba terapeutiska insatser. För vissa kan detta vara behjälpligt. Många upplever däremot att de snarast blir sjukare. Medicinerna har många biverkningar, däribland emotionell avtrubbning som till en början kan upplevas lindrande men som i längden förhindrar läkningsprocessen.
En kort psykologisk behandling har en hög risk att misslyckas, vilket leder till att individen kan få för sig att den är "för sjuk för terapi".
I dagens samhälle har ångest och nedstämdhet blivit något som vi helst inte ska känna alls. De tillmäts inget värde och man anser att de så snabbt som möjligt bör försvinna. Jag anser tvärtom att dessa känslor i många fall är kroppens signaler på att något inte står rätt till. Att vi inte bör trycka undan dem till varje pris utan snarare lyssna på vad de vill säga oss. Är situationen alldeles för plågsam kan mediciner ibland vara en utmärkt hjälp, särskilt på kort sikt medan man försöker komma underfund med vad man bör förändra.
Media
Jag har skrivit en artikel i Göteborgsposten om att ADHD-diagnos ställs alltför lättvindigt samt en debattartikel i SvD angående psykiatrins fokus på piller. Jag har intervjuats i P1 samt DN angående ökningen av antidepressiva tabletter och medverkat på Nyhetsmorgon TV4 och i den uppmärksammade podden Det sista pillret om hur man ska trappa ned på antidepressiva.
Jag är även intresserad av funktionella smärttillstånd och har skrivit en artikel om en ny terapiform för det i Läkartidningen.
Samarbeten
Jag har ett samarbete med följande terapeuter/mottagningar:
Daniel Maroti
Stockholms Integrativ Medicinska Center
Markus Dencker
Annelie Lindström
Vida Traumamottagning (Karlstad)
